Netin käyttö kuuluu nykypäivänä lähes kaikkien meistä arkeen. Moni meistä viettää niin sanotuilla internetin aalloilla useita tunteja vuorokaudessa sekä kännyköillään että tietokoneillaan. Samalla tavalla kuin vaikka liikenteenkin käyttämisessä, myös netin käytössä tulee kuitenkin osata olla myös varuillaan. Turvallisuusasioista ei koskaan kannata tinkiä, sillä pahimmillaan epähuomiossakin tehdyt virheet voivat koitua kalliiksi.
Tähän artikkeliin olemme koonneet viisi yksinkertaista tapaa, joilla pystyt suojelemaan itseäsi netissä ja välttämään kaikkein pahimmat ja vaarallisimmat sudenkuopat kaikissa tilanteissa. Lukaise siis vinkkimme ja ota niistä vaari!
1. Ole aina skeptinen
Ensimmäinen vinkkimme pätee kaikkeen netin käyttöön – ja miksei myös kaikkeen muuhunkin elämään. Koskaan ei nimittäin kannata olla liian sinisilmäinen. Vaara saattaa vaania käytännössä missä tahansa, joten selustaa ei koskaan kannata jättää täysin suojaamatta.
Skeptisyyttä on erityisen tärkeää harjoittaa tilanteissa, joissa sinulle tarjotaan lähestulkoon liian hyvältä kuulostava tilaisuus esimerkiksi voittaa tai tienata rahaa. Tyypillisiä esimerkkejä tästä ovat sähköpostiin saapuvat roskapostit ja kalastelukirjeet, joissa sinulle luvataan hyvin pienellä vaivalla valtavia summia rahaa. Salaperäisessä sähköpostissa voidaan esimerkiksi kertoa, että joku haluaa siirtää tilillesi perintönä saamansa miljoonat jonkinlaisesta hämärästä turvallisuussyystä. Tällainen rikastuminen on kuitenkin silkkaa satua.
Varpaillaan kannattaa olla myös muun muassa rahapelaamiseen liittyvän sisällön kanssa. Niin viihdyttävää kuin vedonlyönti ja kasinopelit monesti ovatkin, niihin tarjolla olevat elämää mullistavat bonustarjoukset saattavat toisinaan olla heikompia kuin miltä aluksi vaikuttaa. Tällaisissa tilanteissa on ensisijaisen tärkeää lukea säännöt ja ehdot huolella ennen minkäänlaisten osto- tai sijoituspäätösten tekemistä.
Kun osaat epäillä kaikkea jo ennakkoon, sinua ei ole liian helppo jallittaa. Huijauksia on netissä liikkeellä pilvin pimein, joten terve pieni skeptisyys todella kannattaa.
2. Investoi rahaa virustorjuntaan
Harvalla ihmisistä on liikaa rahaa. Käytännössä kaikki maailmassa maksaa, eikä monikaan meistä yritä aktiivisesti etsiä itselleen uusia rahareikiä. Totuus kuitenkin on, että virustorjuntaan ja turvallisuuteen satsatut eurot harvemmin menevät hukkaan.
Mitä aktiivisempi netin käyttäjä olet, sitä suuremmassa vaarassa olet saada tietokoneellesi ja mobiililaitteillesi erilaisia haittaohjelmistoja. Erityisen isoksi riski kasvaa siinä vaiheessa, jos sinulla on tapana usein ladata netistä itsellesi milloin minkäkinlaisia tiedostoja. Naiivi ei myöskään edelleenkään kannata olla, sillä mitä epäilyttävämmästä kohteesta jotain laitteellesi lataat, sitä todennäköisemmin mukaan saattaa tarttua viruksia tai muuta ylimääräistä.
Olitpa sitten todella aktiivinen netinkäyttäjä tai muuten vain epävarma netin käytöstäsi, asianmukaisella virustorjunnalla voit suojata selustasi.
3. Panosta kunnollisiin salasanoihin
Kun internet ensimmäistä kertaa saapui maailmaan, perustui sen käyttö satunnaisten sivustojen selaamiseen. Nykyään netti on pullollaan toinen toistaan suositumpia verkkopalveluita, joihin pystyy liittymään itse keksimillään tunnuksilla ja salasanoilla. Keskimääräinen netinkäyttäjä todennäköisesti päätyy luomaan tunnukset vähintäänkin muutamiin maksuttomiin sosiaalisen median palveluihin kuten Facebookiin, Twitteriin ja Youtubeen.
Vaikka halu päästä käyttämään palveluita voikin jo valmiiksi olla kova, ei tämän kannata antaa vaikuttaa rekisteröitymisprosessin huolellisuuteen. Sekä käyttäjätunnus että salasana on hyvä valita huolella, sillä ne toimivat jatkossa avaimina näihin palveluihin. Salasanasta on hyvä tehdä tarpeeksi pitkä ja epämääräinen niin, että se sisältää useita isoja ja pieniä kirjaimia sekä mahdollisia merkkejä ja numeroita. Simsalabim-tyyliset salasanat tai omasta nimestä ja syntyvuodesta johdetut salasanat harvemmin ovat kovin turvallisia, sillä huijareiden käyttämät botit voivat keksiä ne melko helposti.
Yhtenä testinä voidaan pitää sitä, onko salasanasi mahdollista arvata. Jos esimerkiksi sisaruksesi tai vanhempasi voisivat ensimmäisellä 1000 arvauksellaan arvata salasanasi oikein, ei sitä voida pitää kovinkaan hyvänä.
Hyvä idea on myös pitää eri salasanat ja käyttäjätunnukset toisistaan erossa. Näin et joudu mahdollisen tietosuojaloukkauksen tai muun vastaavan ikävän tapahtuman jälkeen vaihtamaan jokaista salasanaasi kerralla.
4. Älä rekisteröidy ihan joka paikkaan
Tämä vinkki liittyy melko keskeisesti edelliseen vinkkiimme. Lähtökohtaisesti on nimittäin kannattavaa olla varuillaan myös sen suhteen, minne kaikkialle tunnuksia tulee luotua. Varmaa on ainakin se, että sinun ei kannata rekisteröityä minnekään sellaiselle sivustolle, josta olet aivan vasta kuullut, ja johon et ole valmiiksi tutustunut sen enempää. Fiksua on googlata tällaisia sivustoja valmiiksi, jotta pääset selville siitä, että kyseessä on ylipäätään luotettava palvelu.
Mitä useampaan paikkaan rekisteröidyt, sitä hankalampi sinun on myös käyttää eri salasanaa ja tunnuksia joka paikassa. Toki järkevin menettelytapa on muutenkin tallentaa kaikki salasanat johonkin suojaisaan paikkaan, josta ne voi varmistaa tilanteen niin vaatiessa. Tällaisia turvallisia paikkoja ovat esimerkiksi netin ulkopuoliset ja visusti varjellut paperiset muistikirjat. Mihinkään nettiin ei tärkeimpiä arvosanoja kannata tallentaa, jotta huijarit eivät saa niitä sieltä ongittua tai kalasteltua itselleen.
5. Varmista käyttämiesi sivustojen URL-osoite
Viimeisenä vinkkinä luvassa on astetta korkeamman turvatason vinkki, joka ei välttämättä tule kaikille heti mieleen. Yleinen ongelma netissä ovat nimittäin niin sanotut huijaussivustot – tai tarkemminkin aitojen luotettavien sivustojen kopiosivustot.
Toisinaan netinkäyttäjä saattaa olla matkalla esimerkiksi oman nettipankkinsa sivuille ja seurata vääränlaisia linkkejä sinne päästäkseen. Vaikkapa Googlesta saattaa tarttua huijauslinkki, jonka myötä käyttäjä saa eteensä oikealta näyttävät sivut, jotka eivät kuitenkaan ole viralliset pankin sivut. Näillä sivuilla käyttäjä sitten yrittää kirjautua pankkiinsa tiedoillaan ja tuleekin huomaamattaan antaneeksi tärkeitä tietoja itsestään huijareille.
Tällaisia vaaratilanteita voi välttää helpoimmin varmistamalla selaimestaan, että pankin osoite todella on oikea. Pankkia ei tällöin myöskään pidä lähteä etsimään hakukoneesta, vaan pankin osoite kannattaa syöttää sellaisenaan suoraan osoitepalkkiin. Näin varmistat, että asioit aina oikeilla ja virallisilla sivustoilla eivätkä tietosi ajaudu vääriin käsiin.