Siirry suoraan sisältöön

ETH 2.0 aloittelijan opas

ETH 2.0 aloittelijan opas

Ethereumia pidetään yleisesti kryptojen alan toisena kuninkaana heti bitcoinin jälkeen. Vaikka Ethereum ei ole toinen kryptovaluutta niiden alalla, monet pitävät sitä toisena vaihtoehtona. Tämä johtuu siitä, että Bitcoinin jälkeen Ethereum oli seuraava vaihtoehto, joka onnistui mullistamaan alan, tuomalla uusia mahdollisuuksia alalle. Tästä on jo kuitenkin varsin kauan aikaa, mikä tietenkin sitä, että kyseinen valuutta on tarvinnut uudistusta jonkin aikaa.

Todellakin, Ethereum julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015, eli se täyttää pian jopa 10 vuotta. Kryptovaluuttojen alalla tämä on uskomattoman pitkä ikä, sillä yleisesti ottaen kryptovaluutat eivät läheskään aina kestä ihan näin kauan aikaa alalla. Kryptovaluuttojen maailmassa on kovan tason kilpailu ja sinne luodaan koko ajan uusia vaihtoehtoja.

Tämän aiheuttaman paineen ansiosta Ethereum tiedotti vuonna 2019 alkavansa kehittämään uutta versiota suositusta lohkoketjusta. Nyt se on vihdoin julkaistu, ja jos olet kiinnostunut sen luomista mahdollisuuksista olet saapunut juuri oikeaan paikkaan. Tämä artikkeli tulee selvittämään kaiken mahdollisen, mitä sinun tulee tietää tämän suositun krypton uudesta versiosta.

Ethereum 2.0 on odotettu jo varsin kauan aikaa

Ethereum 2.0 luotiin varsin kauan aikaa. Sen kehittämisen aloittamisesta tiedotettiin jo vuonna 2019, mutta  se julkaistiin vasta vuonna 2022. Tämä tarkoittaa sitä, että Ethereum 2.0 julkaisua jouduttiin odottamaan jopa kolme vuotta. Tämä ei kieltämättä ole yllättävää, koska jopa ethereum louhinta joutui muodon muutokseen. Koska lohkoketjusta ja kryptovaluutasta muokattiin niin monia asioita, tietenkin tämän tekemisessä kesti varsin kauan aikaa.

Sen lisäksi, että muutettavia asioita oli hyvin paljon, eikä kyseessä ole pieniä muutoksia vaan koko kryptovaluutan perusteisiin vaikuttavia asioita, Ethereum 2.0 koki joitakin hankaluuksia kehityksen aikana. Kuten monissa muissakin teknologian uudistuessa, myös Ethereum 2.0 koki valitettavasti joitakin bugeja, jotka siirsivät julkaisupäivää aina eteenpäin. Tätä asiaa ei tietenkään auta se, että ETH 2.0 julkaisua seurattiin ja odotettiin hyvin paljon tämän koko ajan. Siitä syystä sen luojien tuli ehdottomasti huolehtia, että valmiissa tuotteessa ei ole enää samanlaisia bugeja kuin ennen.

Peruskäsitteet heti ensimmäisenä kuntoon

Ennen kuin jatkamme erityisesti Ethereum 2.0 esittelyä, meidän tulee ottaa huomioon, että monet tämän artikkelin lukijat ovat täysin aloittelijoita alalla. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän tulee varmistaa sinun tietävän jotkut peruskäsitteet, jotka menevät helposti sekaisin.

Näitä on Ethereum, Ether ja ETH. Nimittäin hyvin monet kuvittelevat, että Ethereum tarkoittaa kryptovaluuttaa. Tämä ei ole kuitenkaan oikein, sillä Ethereum on oikeastaan lohkoketju, jonka päällä Ether toimii. Toisin sanoen Ether on krypto, jota tulet hankkimaan. Siihen, miksi lohko ketjun nimeä käytetään yleisesti koko kryptosta johtuu siitä, että Ethereum lohkoketju on hyvin suosittu ja mullistava asia koko kryptojen maailmassa.

Loppujen lopuksi lohkoketju on aina se, joka määrittelee sen, mihin kaikkeen kryptoa voidaan käyttää. Koska Ethereum mahdollisti niin monia eri mahdollisuuksia, se nousi suureen kuuluisuuteen. Ether on kuitenkin itse krypto, ja ETH on siitä käytettävä lyhenne. Toisin sanoen, jos ostat ETH 2.0 merkkejä, ostat kryptoa, joka toimii Ethereum lohkoketjun päällä.

Tämän lisäksi on hyvä kertoa, että itse asiassa ETH ei ole edes kryptovaluutta. Kyseessä on krypto merkki eli token. Tällä ei kuitenkaan ole oikeastaan merkitystä sijoittajien tai käyttäjien puolesta, sillä periaatteessa merkit ja valuutat toimivat samalla tavalla kryptojen maailmassa. Se on kuitenkin hyvä tietää, että et hämmenny, jos törmäät krypto merkki tai token nimitykseen ETH 2.0 puhuttaessa.

Ethereum lohkoketjun muutokset

Koska ETH toimii Ethereum lohkoketjun päällä, tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että muutokset tehtiin itse asiassa lohkoketjuun. Näitä muutoksia onkin hyvin paljon, ja niillä on ollut suuri vaikutus koko alaan eri tavoilla. Esimerkiksi yksi suurimmista muutoksista tehtiin siihen, kuinka Ethereum lohkoketjua oikein louhitaan. Jos et tiedä, mitä lohkoketjun louhinta tarkoittaa, ei hätää, me selitämme sen samalla.

Lohkoketjun louhinta tarkoittaa yksinkertaisesti sanottuna uusien lohkojen luomista. Lohkoketju koostuu yksittäisistä lohkoista, kuten sen nimi viittaa. Jokainen yksittäinen lohko taas sisältää tietoa. Lohkoja luodaan ratkaisemalla niin sanottuja pulmia, ja tämän tekee niin sanotut louhijat. Louhijat käyttävät tähän tietokonetta, jonka läpi pulma pistetään niin monta kertaa, että se ratkaistaan. Tämä luo uuden lohkon.

Tämä asia ei ole sinänsä muuttunut, vaan lohkoja luodaan vieläkin samalla tavalla louhijoiden toimesta. Kuitenkin niihin liittyvä protokolla on muuttunut, mikä tarkoittaa sitä, ketkä louhijat oikein louhivat uusia lohkoja. Nimittäin alkuperäinen Ethereum käytti PoW eli Proof of Work protokollaa. Tämä tarkoittaa sitä, että louhijat palkitaan aina sen mukaan, kuinka paljon he ovat louhineet. Tämä kuitenkin tekee louhinnasta hyvin rankkaa sekä louhijoille että luonnolle. Tämä johtuu siitä, että louhijat joutuvat kaikki yrittämään olemaan ensimmäisiä pulman ratkaisemisessa. Sen takia monet louhijat käyttävät yhtä aikaa tietokoneitaan, joka kuluttaa myös luontoa.

Kuten sanoimme, nyt protokolla on kuitenkin muuttumassa. Se vaihdetaan PoS eli Proof of Stake protokollaan. Tämä protokolla tarkoittaa sitä, että louhijan tulee ensimmäisenä todistaa pystyvänsä ratkaisemaan pulman. Tämän jälkeen louhija valitaan niin sanottujen validaattorien toimesta. Tämä muuttaa suoraan sitä, miten lohkoja louhitaan.

Nopeampi, ympäristöystävällisempi ja mukavampi louhijoille

Kuten sanoimme, Ethetreum lohkoketjun protollan muuttamisella on hyvin suuria vaikutuksia. Tämä onkin yksi suurimmista syistä, miksi uutta versiota on odotettu niin innokkaasti. Nimittäin protokollan muuttaminen PoW protokollasta PoS protokollaan ratkaisee monia ongelmia, jotka johtuvat PoW protokollan käytöstä.

Ensimmäisenä kryptovaluutat, jotka käyttävät PoW protokollaa saavat paljon kritiikkiä siitä, että ne kuluttavat luonnon resursseja hyvin paljon. Kuten selvitimme aikaisemmin, tämä protokolla käyttää hyvin paljon energiaa, sillä monet louhijat pyrkivät olemaan ensimmäisiä pulman ratkaisemisessa. Kun louhija päätetään aikaisemmin, energiaa ei tulla käyttämään yhtä paljoa.

Toisekseen PoW protokollan louhijat joutuvat tekemään töitä aivan uskomattoman vaativalla tavalla. He joutuvat kilpailemaan hyvin paljon keskenään, ja usein tämä ei edes riitä palkkion saamiseen, koska vain yksi louhija voi saada palkinnon. Siitä syystä tämä protokolla on hyvin rasittava louhijoille. Siten sen muuttaminen tekee myös on mukavampi louhijoiden näkökannalta.

Viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä protokollan vaihtaminen PoS protokollaan tekee myös Etherin käytöstä nopeampaa. Kyseessä on sinänsä vain sekuntien muutos, mutta suurella mittakaavalla tämä tekee aivan uskomattoman eron. Mitä nopeammin lohkoja voidaan luoda, sitä mukavampi kryptoa on käyttää. Siten PoS tekee koko lohkoketjusta ja kryptosta myös käyttäjäystävällisemmän.

Mihin kaikkeen Ethereum 2.0 voidaan käyttää?

Nyt pääsemmekin seuraavaksi kaikkeen siihen, mihin Ethereum 2.0 voidaan oikein käyttää. Kuten sanoimme, tämä onkin ehdottomasti asia, jossa alkuperäinen Ethereum on oikeastaan loistanut. Nimittäin ennen tämän lohkoketjun esittelyä, kryptovaluutoille ja lohkoketjuille oli oikeastaan vain kaksi käyttötarkoitusta. Nämä olivat maksuna käyttäminen aivan kuten perinteisiä fiat valuuttoja sekä tietenkin niillä kaupan käyminen. Ethereum mullisti koko kryptojen alan, avaamalla ovet kaikille muille mahdollisuuksille, joihin kryptovaluuttoja ja lohkoketjua voidaan oikein käyttää.

Yksi ensimmäisistä suosituista käyttötarkoituksista Ethereum lohkoketjulle on ollut ehdottomasti rahoituksen hajautus eli DeFi. Tämä on erityisen suosittu mahdollisuus suurempien yritysten ja varakkaiden sijoittajien kanssa. Tällä ei siten välttämättä ole käyttöä perus kuluttajalle. Kuitenkin sillä on silti vaikutus perus kuluttajaan, jos heillä on Ether merkkejä tai ovat kiinnostuneet sen hankinnasta. Nimittäin, mitä suositumpia käyttötarkoituksia lohkoketjulla on, sitä enemmän eri yritykset ovat kiinnostuneita sen hankinnasta. Tämä tietenkin vaikuttaa nostavalla tavalla sen arvoon.

Toinen uudempi mahdollisuus Ethereumille on NFT eli Non-Fungible Token merkit. NFT uutiset nousivat hyvin seuratuksi asiaksi vuoden 2021 lopulla. NFT merkit toimivat juuri Ethereum lohkoketjun päällä, mikä tarkoittaa sitä, että niiden hankintaan tarvitaan myös juuri Ether merkkejä. NFT merkit voivat olla oikeastaan mitä vain digitaalisesta taiteesta pelissä käytettäviin välineisiin. Nämä ovat siitä syystä suosittuja kaikenlaisten ihmisten välillä.

Onkin hyvä ottaa huomioon, että vaikka Ethereum 2.0 on uudistunut monilla hyvin tärkeillä ja huomattavilla tavoilla alkuperäisestä vaihtoehdosta, nämä asiat eivät ole muuttuneet. Toisin sanoen, kuluttajat ja muut ETH 2.0 omistajat voivat käyttää merkkejään aivan samoilla tavoilla kuin alkuperäisiä vaihtoehtoja. Sen lisäksi on lisätty joitakin uusia mahdollisuuksia kuten suosittujen älysopimusten luomisen. Tämä tekee Ethereum 2.0 vielä käytännöllisemmän kuin alkuperäinen versio, mikä on tietenkin erityisen hienoa.

Ethereumin muutokset tapahtuvat osissa

Koska Ethereum lohkoketjun uudistus on vaatinut niin paljon erilaisia asioita, käy täysin järkeen, että tämä muutos tapahtui vaiheissa. Niiden avulla on voitu varmistaa, että muutokset eivät ole liian suuria yhtäkkiä, vaan muutosta voidaan kontrolloida paremmin. Tämä on myös osasyy siihen, miksi Ethereum 2.0 julkaisussa kesti niin kauan aikaa. Voidaan kuitenkin sanoa, että oli kannatettavaa jakaa muutos seuraaviin kolmeen vaiheeseen.

Vaihe 0

Ensimmäinen vaihe Ethereum 2.0 muutoksesta on nimeltään Vaihe 0. Tämä vaihe tapahtui vuoden 2020 lopulla, ja se tarkoitti suuren muutoksen aloitusta. Joulukuussa vuonna 2020 Ethereum julkaisi keksinnön nimeltään Beacon Chain. Tämä oli ensimmäinen askel PoS protokollaa kohti siirtyen kauemmas alkuperäisestä PoW protokollasta. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että Beacon Chain ketjun esittely ei tarkoittanut vielä sitä, että itse Ethereum käyttäisi PoS protokollaa, vaan Beacon Chain kulkee Ethereumin rinnalla. Tarkoituksena oli yhdistää kaksi ketjua luoden sitten Ethereum 2.0 ketjun.

Vaihe 0 keräsi kritiikkiä yhdestä tietystä asiasta huomattavasti. Nimittäin, jos louhija halusi ryhtyä validaattoriksi Ethereum ja Beacon Chain ketjulle, heidän tuli panostaa uskomattomat 32 ETH merkkiä. Tämä on tarkoittaa jopa tuhansia euroja. Toisin sanoen monet eivät voineet näin tehdä, ja he jotka päätyivät tekemään näin tuli todellakin uskoa ja luottaa Ethereumin uuteen projektiin uskomattoman paljon.

Vaihe 1

Kuten sanoimme aivan alussa, Ethereum 2.0 jouduttiin odottamaan varsin paljon aikaa, ja sen julkaisupäivää jouduttiin jopa siirtämään eteenpäin. Yksi suurimmista syistä tähän myöhästyneeseen julkaisuun johtuu Vaiheesta 1. Sen piti nimittäin tapahtua jo vuoden 2021 keskivaiheilla, mutta se päästiin julkaisemaan vasta vuoden 2022 alussa.

Vaihe 1 piti sisällään Beacon Chain ja alkuperäisen Ethereumin yhdistämisen. Toisin sanoen Vaihe 1 teki Ethereum lohkoketjusta virallisesti PoS protokollaa käyttävän ketjun. Tämä oli myös se kohta, jolloin älysopimusten luominen lisättiin mahdollisuutena Ethereum 2.0 kohtaan.

Nyt kun Ethreum oli virallisesti muuttunut PoS lohkoketjuksi, sekä louhijat että validaattorit voivat aloittaa työskentelyn. Tähän kuuluukin lisäksi yksi mielenkiintoinen mahdollisuus, joka ei ollut ennen mahdollista. Nimittäin Vaihe 1 esitteli myös ensimmäistä kertaa niin sanotun “sharding” eli “sirpale” toiminnon. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketju voidaan jakaa moneen pienempään osaan eli sirpaleisiin. ETH 2 tulee sisältämään 64 sirpaletta. Kun tämä toiminto tulee olemaan täysin valmis ja mahdollinen, validaattorit voivat hallita omaa sirpalettaan, mikä tekee sen käytöstä erityisen mielenkiintoista.

Vaihe 2

Viimeinen vaihe on Vaihe 2. Tämä tulee sisältämään eWASM:in eli Ethereum WebAssemblyn esittelemisen. WebAssembly luotiin World Wide Wed Consortiumin johdosta. Sen tarkoitus on tehdä Ethereum ketjusta huomattavasti tehokkaampi, kuin mikä se tällä hetkellä oikeastaan on. eWASM on osajoukko, joka asetetaan Ethereumin suoritustasolle.

Ennen eWASM vaihtoehtoa, Ethereum on käyttänyt EVM eli Ethereum Virtual Machine vaihtoehtoa. Se mahdollistaa lohkoketjun toimimaan maailmanlaajuisena tehokkaana tietokoneena. Käyttäjät pääsevät käyttämään tätä mistä vain maailmasta ja tämä tietokone voi mahdollistaa monta eri toimintoan yhtä aikaa. Se on kuitenkin huomattavasti hitaampi, joten tehokkaampi mahdollisuus on ehdottomasti tarpeen.

Mitä EVM ja eWASM tarkoittavat?

On hyvä ottaa, huomioon, että Vaihe 2 ei ole vielä tapahtunut, vaikka Ethereum 2.0 on sinänsä valmis. Tämä johtuu siitä, että edeltävät vaiheet sisälsivät erilaisia ongelmia, siirtäen niiden julkaisu aikaa. Sen takia myös Vaihe 2 on siirtynyt ajassa eteenpäin huomattavasti.

On kuitenkin hyvä tietää, mitä eWASM tulee tuomaan mukanaan, kun se tullaan vihdoin mahdollistamaan Ethereum 2.0 avulla. Joten tästä kertauksena; miten eWASM tulee eroamaan tämän hetkisestä EVM vaihtoehdosta.

EVM nopeus on 25 siirtoa sekunnissa. eWASM tulee nostamaan tätä määrää, mikä tarkoittaa sitä, että lohkoketjusta ja Etherin käytöstä tulee entistä nopeampaa. EVM riippuu aina täysin esi käännöksistä ja etukäteen tehdyistä sopimuksista. eWASM tulee taas poistamaan näistä riippuvuuden. Mikä tulee taas koodin joustavuuteen, eWASM on huomattavasti joustavampi. EVM vaatii Solidity nimisen ohjelman, kun taas eWASM tukee monia kieliä kuten C, C++ ja Rust.

Onko sinulla valmiiksi ETH merkkejä?

Jos sinulla on jo valmiiksi Ether merkkejä hankittuna, sinua varmasti kiinnostaa tietää, mitä niille oikein tapahtuu nyt muutoksen tapahtuessa. Tämä on oikeastaan erityisen mukava asia. Nimittäin ETH merkit päivittyvät automaattisesti itsellään. Toisin sanoen sinun ei tarvitse tehdä yhtään mitään, jos olet kerennyt ostamaan merkkejä silloin, kun alkuperäinen Ethereum oli käytössä.

Voit jatkaa niiden käyttöä samalla tavalla kuin ennen, ja ne muuttuvat itsellään uudeksi vaihtoehdoksi. Tämä ehdottomasti helpottaa Ether merkkien omistajien elämää. Heidän ei tarvitse vaivata päätään millään, vaan kaikki hoidetaan heidän puolestaan automaattisesti.

Oletko kiinnostunut ETH 2.0 ostamisesta?

Kaikilla ei ole kuitenkaan välttämättä valmiiksi Ether merkkejä hankittuna. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että jos olet kiinnostunut merkkien hankinnasta, tulet hankkimaan automaattisesti ETH 2.0 merkkejä. Jos olet kiinnostunut tämän tekemisestä, sinun tulee tietenkin tietää, miten oikein voit ostaa merkkejä. Se onnistuu onneksi hyvin helposti.

Aivan kuten alkuperäisiä ETH merkkejä myös ETH 2.0 merkkejä voidaan nimittäin ostaa vaihdolla. Vaihto tarkoittaa sivustoa tai palvelua, joka tarjoaa mahdollisuuden kirjaimellisesti vaihtaa fiat valuuttaa kuten euroja kryptoihin. Koska Ethereum on yksi alan suosituimmista ja kuuluisimmista vaihtoehdoista, suurin osa vaihdoista tukee sitä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit valita oikeastaan lähes kaikkien vaihtojen väliltä. Sinun tulee vain varmistaa, että kyseessä on turvallinen sivusto.

Kun olet valinnut vaihdon käytettäväksi, sinun tulee rekisteröityä sivustolle ja tehdä talletus. Tämän tekemisen jälkeen sinun tulee vain siirtyä markkina-alueelle, joka tarjoaa euron vaihdon ETH 2.0 merkkeihin. Täältä voit vaihtaa haluamallasi määrällä euroja merkkeihin. Kun olet tehnyt tämän, olet ostanut itsellesi merkkejä.

Miten Ethereum 2.0 säilytetään?

Kun olet hankkinut itsellesi ETH 2.0 merkkejä, sinun tulee tietenkin myös tietää, miten niitä oikein säilytetään. Et varmasti säilyttäisi euroja vain taskun pohjalla, mikä tietenkin tarkoittaa myös sitä, että krypto merkkejä tulee säilyttää niille sopivalla ja turvallisella tavalla.

Tähän tarkoitukseen on luotu erityiset kryptolompakot, joissa voidaan säilyttää kryptovaluuttaa ja merkkejä. Nämä lompakot voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan, niiden käyttötarkoituksen mukaan. Kryptolompakkoja on luotu pitkäaikaiseen säilytykseen sekä nopeampaan käyttöön.

Pitkäaikaiseen säilytykseen tarkoitettuja lompakoita kutsutaan nimellä kylmä lompakko tai laitteisto lompakko. Nämä vaihtoehdot pitäväsi varasi mahdollisimman turvassa, mutta niiden käyttö on myös huomattavasti hitaampaa. Sen lisäksi on olemassa niin sanottuja kuumia lompakoita, joiden käyttö on nopeampaa.

Koska lompakot ovat tarkoitettu erilaisiin tapoihin säilyttää ja käyttää kryptoa, varsin monilla käyttäjillä on molemmat lompakot käytössä. Siten he voivat käyttää kryptoa aina juuri sillä tavalla, millä he haluavat sillä hetkellä.

Mitä Ethereum 2.0 julkaisu tarkoittaa koko kryptomarkkinoille?

Ethereum on ollut aina vaikuttava tekijä kryptovaluuttojen alalla. Siitä syystä ei ole yllättävää, että tietenkin 2.0 version julkaisu tulee aivan varmasti saamaan paljon aikaan alalla. Yksi selkeimmistä asioista, minkä sen esittely tulee saamaan aikaan on kilpailun nostamisen aivan uudelle tasolle. Tietenkin myös alkuperäinen Ethereum aiheutti kilpailua kryptovaluuttojen maailmassa. Kuitenkin tämä uusi versio tulee kamppailemaan entistä lujempaa alalla, mikä pakottaa myös muut vaihtoehdot panostamaan entistä enemmän.

Entä miltä tulevaisuus näyttää Ethereumille? ETH 2.0 julkaiseminen oli selkeästi pakollinen teko lohkoketjulle sen tulevaisuuden selviämisen kannalta. Ainakin tämän hetkinen versio lupailee hyvää, vaikka sitä jouduttiin odottamaan hieman turhan kauan aikaa. Voidaan kuitenkin uskoa, että sillä tulee olemaan positiivinen vaikutus Ethereumin suosioon myös tulevaisuudessa. Nyt tämä kuuluisa lohkoketju pystyy taas pysymään kilpailussa mukana.