Siirry suoraan sisältöön

Mikä on haittaohjelma ja kuinka suojautua haittaohjelmahyökkäyksiltä?

Maailma on pelottava. Joka päivä kuulemme uusista haittaohjelmahyökkäyksistä ja tietomurroista, jotka ovat vaarantaneet miljoonien ihmisten henkilötiedot. Haittaohjelmien vaaroja ei pidä aliarvioida. Ne voivat aiheuttaa paljon vahinkoa tietokoneellesi ja henkilökohtaisille tiedoillesi. Jotta voit suojautua näiltä uhkilta, sinun on tiedettävä, mitä ne ovat ja miten ne toimivat. Seuraavaksi kerromme tarkemmin, mikä on haittaohjelma, esittelemme yleisimmät haittaohjelmahyökkäykset sekä annamme monipuolisia vinkkejä, kuinka pystyt estämään haittaohjelmien pääsyn laitteeseesi.

Kaikki haluavat huoletonta tietokoneen ja puhelimen käyttöä, ja helpoin keinoin pystyy varmistamaan, ettei ulkopuoliset pääse käsiksi sinun laitteisiisi. Lue seuraavasta vinkkejä siitä, miten pysyt turvassa haittaohjelmien uhilta.

Mikä on haittaohjelma?

Hyvä selitys sanalle haittaohjelma on ohjelmisto, joka on suunniteltu häiritsemään tietokoneen normaalitoimintoja. Ne tulehduttaa järjestelmiä päästäkseen käsiksi henkilökohtaisiin tietoihin. Tähän on monta tapaa suojautua: olemalla varovainen omien tietojen jakamisesta ja tietoinen omista asetuksista, mutta myös ostamalla ohjelman, joka etsii aktiivisesti uhkia ja estää niiden pääsyn laitteellesi. Yksi esimerkki on Bitdefender Antivirus, joka tarjoaa tietosuojaa sekä yksityisille kuluttajille että yrityksille.

Haittaohjelmat ovat tiedostoja tai koodeja, jotka useimmiten tarttuu verkon kautta. Ne on suunniteltu tunkeutumaan tietokonejärjestelmään tai vahingoittamaan ja lamauttamaan tietokoneita ja tietokonejärjestelmiä ilman omistajan suostumusta. Se voi olla virus, mato tai vakoiluohjelma, ja se voi aiheuttaa tietokoneellesi paljon vahinkoa, kuten tietojen menetystä tai varastamista, järjestelmän kaatumista, taloudellisia menetyksiä ja jopa identiteettivarkauksia. Koska haittaohjelmia on niin monia erilaisia, on todella monta eri tapaa, kuinka haittaohjelmat voivat tarttua tietokoneeseen. Ne voivat levitä sähköpostin liitetiedostojen, verkkosivustojen, sosiaalisen median linkkien ja muiden tapojen kautta. Ne toimivat monin eri tavoin: ne voivat antaa pääsyn hyökkääjälle käyttämään tietokonetta, joka on saanut haittaohjelman, lähettää roskapostia haittaohjelman saaneesta tietokoneesta pahaa aavistamattomille kohteille, tutkia haittaohjelman saaneen laitteen kontakteja tai varastaa arkaluonteista tietoa.

On kuitenkin olemassa yksinkertaisia keinoja, miten sinä voit suojautua näitä hyökkäyksiä vastaan. Lue seuraavasta vinkkejä siitä, miten pysyt turvassa haittaohjelmien uhilta. Sinun tulisi aina asentaa hyvä virustorjuntaohjelma ja pitää se ajan tasalla. Sinun tulisi myös olla varovainen sen suhteen, millä verkkosivustoilla vierailet ja mitä tiedostoja lataat. Ja mikä tärkeintä, älä koskaan avaa tuntemattomien ihmisten lähettämien sähköpostien liitetiedostoja tai napsauta linkkejä.

Erilaiset haittaohjelmahyökkäykset

Vaikka onkin olemassa valitettavan monia erilaisia haittaohjelmia, niin silti tietojen ja laitteiden suojauksessa auttaa tunnistaa eri haittaohjelmahyökkäysten erot. Tässä esittelemme yleisimmät tavat, miten haittaohjelmat leviävät sekä kuinka tunnistaa ne.

Virus: virus leviää useimmiten sähköpostin liitetiedoston avulla. Viruksen tiedot, eli se osa joka suorittaa haitallisen toiminnan, on asennettu useimmiten sähköpostin liitteenä olevaan tiedostoon. Virus pääsee leviämään laitteeseen käyttäjän avatessa sähköpostissa olevan liitteen.

Kiristysohjelma: tämä on erittäin suosittu haittaohjelmatyyppi, sillä se tuottaa paljon rahaa. Se toimii niin, että ohjelma asentaa itse itsensä käyttäjän tietokoneelle, tekee salauksen tärkeään tiedostoon ja vaatii rahaa (useimmiten bitcoineja) vapauttaakseen tiedoston takaisin käyttäjän haltuun.

Pelotteluohjelma: Tämä on huijausviesti, joka useimmiten tulee vastaan verkkoa selaillessa. Tämä viesti uskottelee, että käytössä oleva laite on saanut tartunnan tai laitteessa on virus, ja täten saisi käyttäjän ostamaan väärennetyn sovelluksen korjaamaan tämän, joka oikeasti onkin haittasovellus.

Mato: tämä haittaohjelma on hyvin tehokas kopioimaan itseään useammalle koneelle. Se useimmiten koittaa löytää käyttöjärjestelmän tai ohjelmiston tietoturvaan liittyviä heikkouksia, ja pystyy tunkeutumaan laitteeseen ilman, että käyttäjän tulee itse valita, klikata tai ladata mitään. 

Vakoiluohjelma: tietokone tallentaa tämän haittaohjelman usein käyttäjän tietämättä. Se kaappaa ja lähettää edelleen käyttäjän arkaluontoisia tietoa tai selailutietoja. Vakoiluohjelman kehittäjä pääsee valvomaan kaikkea viestintää, joka tapahtuu käyttäjän laitteella. Tätä ohjelmaa käytetään usein valvotuissa olosuhteissa lainvalvontaviranomaisten, tietoturvayritysten tai valtion virastojen toimesta, jotta he pääsevät testaamaan ja valvomaan viestiliikennettä ympäristössä, joka vaatii suurta luottamusta tai tutkinnan aikana.

Troijalainen: monelle tuttu termi legendasta, kun hyökkääjät naamioituivat lahjahevokseksi ja täten pääsivät vastustajiensa porttien sisälle. Eli käytännössä uhri houkutellaan päästämään hyökkääjä tietämättään ja vapaaehtoisesti luokseen. Troijalainen muokataan harmittoman sovelluksen muotoon ja tätä kautta se huijaa käyttäjän lataamaan sovelluksen ja käyttämään sitä laitteellaan. Troijalainen vakoilee, kaataa laitteen, varastaa tärkeitä tietoja ja se voi myös käynnistää hyökkäyksen.

Mainosohjelma: kun käyttäjä tekee tietyn toiminnon, laukaisee se ei-toivottuja mainoksia tai ponnahdusikkunoita. Nämä liittyvät usein toisen palvelun käyttöön ja tarjoavat esim. mahdollisuutta käyttää palvelua maksutta. 

Tiedostoton haittaohjelma: tartunta leviää laitteeseen oikean, aidon ohjelmiston kautta. Se on vaikea havaita ja poistaa, sillä se ei hyödynnä tiedostoja millään lailla eikä jätä jälkeensä mitään haittatiedostoja.

Viime aikoina phishing-viestit ovat yleistyneet, tässä muutamalla sanalla niistä: viestit ovat sähköpostiviestejä, joissa yritetään varastaa henkilökohtaisia tietojasi, kuten käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, teeskentelemällä olevansa hyvämaineiselta yritykseltä tai organisaatiolta. Ne voivat näyttää hyvin vakuuttavilta, mutta on olemassa joitakin tapoja erottaa ne aidoista sähköposteista.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä phishing-sähköpostien tunnistamiseen ja niiden uhriksi joutumisen välttämiseen:

1. Tarkista lähettäjän sähköpostiosoite. Sähköpostiosoite ei välttämättä vastaa sen yrityksen tai organisaation virallista sähköpostiosoitetta, jolta se väittää olevansa.

2. Tarkista sähköpostin oikeinkirjoitus ja kielioppi huolella. Phishing-sähköposteissa on usein huonoja kielioppi- ja kirjoitusvirheitä.

3. Tarkista sähköpostissa olevien linkkien URL-osoite. Phishing-URL-osoitteet eivät usein vastaa yrityksen tai organisaation virallisia verkkosivujen osoitteita, joista ne väittävät olevansa peräisin.

4. Siirrä hiiren kursori sähköpostin linkkien päälle nähdäksesi, mihin ne todellisuudessa johtavat. Älä klikkaa linkkejä! Monet phishing-linkit johtavat väärennetyille verkkosivustoille, jotka näyttävät hyvin samankaltaisilta kuin oikea verkkosivusto, mutta sisältävät haitallista koodia, joka voi varastaa henkilötietojasi.

5. Suhtaudu epäluuloisesti kaikkiin odottamattomiin tai pyytämättömiin sähköpostiviesteihin, erityisesti niihin, joissa on liitetiedostoja. Aidot yritykset tai organisaatiot eivät lähetä sinulle pyytämättömiä sähköpostiviestejä, joissa pyydetään henkilötietojasi.

6. Jos olet epävarma siitä, onko sähköposti laillinen vai ei, ota yhteyttä suoraan yritykseen tai organisaatioon saadaksesi vahvistuksen, ennen kuin napsautat linkkejä tai liitetiedostoja.

7. Käytä roskapostisuodatinta suojautuaksesi phishing-sähköposteilta. Monissa sähköpostiohjelmissa on sisäänrakennettu roskapostisuodatin, joka voi auttaa suojautumaan phishing-huijauksilta.

Mitä tehdä, jos tietokoneeseen on tarttunut haittaohjelma?

Jos tietokoneeseen on jo tarttunut haittaohjelma, voit yrittää poistaa sen muutamalla tavalla:

1. Suorita haittaohjelmien poistotyökalu. Verkossa on saatavilla useita ilmaisia haittaohjelmien poistotyökaluja, joiden avulla voit poistaa joitakin yleisiä haittaohjelmatyyppejä, esimerkiksi Bitdefender Antivirus.

2. Palauta tietokone aiempaan tilaan resetoimalla laitteesi. Jos sinulla on tuore varmuuskopio tiedoistasi, voit palauttaa tietokoneen aiempaan tilaan, jolloin se oli vielä puhdas. Tätä varten on todella tärkeää varmuuskopioida laitteesi sisältö säännöllisin väliajoin. Voi olla myös, että sinun on asennettava koko käyttöjärjestelmä uudelleen aloittaaksesi alusta.

3. Hakeudu ammattilaisen apuun. Jos et pysty poistamaan haittaohjelmaa itse, voit hakea ammattiapua teknisestä tukipalvelusta tai tietokonekorjaamosta.

Miten estää haittaohjelman leviäminen laitteeseen?

Noudattamalla näitä yksinkertaisia ohjeita voit auttaa suojaamaan tietokonettasi haittaohjelmahyökkäyksiltä. Ohjeet sisältävät sekä etukäteen tapahtuvaa varmennusta ja omien tietojen tarkistusta, mutta myös varovaisuutta ja keinoja tunnistaa mahdolliset uhkatilanteet. Kaikkiin tapauksiin sopivaa vastausta ei ole, mutta on olemassa joitakin yleisiä ohjeita, joiden avulla voit päästä eroon tai estää haittaohjelmien pääsyn laitteeseesi.

Laite ja ohjelmistot ajan tasalla:

Asenna virustorjuntaohjelma ja pidä se ajan tasalla. Jos haluat suojautua haittaohjelmahyökkäyksiltä, on tärkeää, että tietokoneeseesi on asennettu ajantasainen virustorjuntaohjelmisto. Virustorjuntaohjelmisto voi suojata tietokonettasi tunnetuilta viruksilta ja muilta haittaohjelmauhilta.

On myös tärkeää päivittää virustorjuntaohjelmisto usein, jotta olet suojattu uusimmilta uhkilta. Saatavilla on monia hyviä ilmaisia ja maksullisia virustorjuntaohjelmia, joten ei ole mitään tekosyytä olla suojaamatta haittaohjelmien uhkia vastaan.

Pidä tietokoneesi käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot ajan tasalla. Tämä auttaa suojaamaan sinua äskettäin löydetyiltä haavoittuvuuksilta, joita haittaohjelmat voivat hyödyntää. Varmista, että käyttöjärjestelmä ja kaikki laitteen sovellukset ovat päivitettyjä. Vanhentuneet ohjelmistot, joille ei enää tarjota päivityksiä, tarjoaa oivan mahdollisuuden kyberrikollisille, sillä he etsivät haavoittuvuuksia juuri tällaisista tilanteista.

Kun sinun tarvitsee ostaa uusi tietoturvaohjelmisto, käänny hyvämaineisten yrityksien puoleen. Osta se vain heidän viralliselta kotisivulta tai vähittäismyymälästä.

Varmuuskopioi tietosi säännöllisesti siltä varalta, että tietokoneeseen tarttuu haittaohjelma ja se on alustettava tai vaihdettava.

Varovaisuutta verkossa:

Älä napsauta mainoksia tai ponnahdusikkunoita. Jos näet ponnahdusikkunan verkossa, älä klikkaa sitä mitenkään, sulje vain ikkuna painamalla x-painiketta ja poistu sivustolta, jossa ponnahdusikkuna ilmeni.

Jos näet linkin, jota et tunnista etkä tiedä mikä se on, jätä se avaamatta, olipa se sähköpostissa, tekstiviestissä tai sosiaalisessa mediassa.

Älä vieraile sivustoilla, joihin et luota tai joihin voi liittyä haittaohjelmauhkia. Pyri käyttämään vain hyvin tunnettuja ja luotettavia sivustoja. Käytä mielellään suojattua hakua, joka suojelee siirtymistä sivustolle, jonka haitasta et ole tietoinen.

Älä avaa tuntemattomien lähettäjien sähköpostiliitteitä. Jos saat sähköpostin, jonka sisällöstä et ole varma tai et tunne lähettäjää, jätä liite avaamatta. 

Älä anna henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja kenellekään verkossa, ellet ole varma, että he ovat laillisia. Käytä varovaisuutta jos saat sähköpostin, joka pyytää henkilötietoja. Lähettäjäksi on voitu merkitä esim. oma pankkisi ja siinä pyydetään klikkaamaan linkkiä, jonka avulla pääset vaihtamaan salasanasi. Kirjaudu suoraan verkkopankkisi kautta, älä napsauttamalla linkkiä.

Varo käyttämästä sivuja, jotka tarjoavat asioita ilmaiseksi.

Varmista, että sinulla on vahvat salasanat, ja käytä mahdollisuuksien mukaan kaksitekijätodennusta. Tämä auttaa suojaamaan verkkotilejäsi hakkereilta, jotka saattavat yrittää varastaa salasanasi.

Ohjelmistot ja sovellukset:

Älä asenna enemmän sovelluksia kuin tarvitset ja käytät säännöllisesti. Jos et enää käytä jotain sovellusta, poista se.

Varmista myös, että laitteesi sovellukset ja asetukset täsmäävät, etteivät ne ole muuttuneet tai että uusi sovellus on asennettu laitteeseesi ilman tietämystäsi. Tämä on usein merkki vakoiluohjelmasta.

Ole varovainen, kun olet lataamassa ohjelmistoja internetistä. Lataa ohjelmistoja vain luotettavilta verkkosivustoilta. Uutta sovellusta asennettaessa, käytä pelkästään virallista sovelluskauppaa. Toki myös siellä voi esiintyä vakoiluohjelmia, mutta niitä löytyy huomattavasti enemmän epävirallisissa kolmannen osapuolen kaupoissa.

Lue myös arvosteluja, kun sinun on aika ladata uusi sovellus varmistaaksesi, että laitteellesi latautuu luotettava sovellus. Jos jokin tuntuu hämärältä, jätä sovellus lataamatta.

Tarkista tehokkaasti:

Tarkista laitteesi asetukset aika ajoin. Varmista, ettei asetuksiin ole tapahtunut muutoksia, esim. sähköpostiosoite tai puhelinnumero muuttunut.

Jos epäilet laitteesi tietoturvatasoa, suorita tarkistus sillä tietoturvaohjelmistolla, jonka olet itse asentanut laitteellesi.

Tarkista henkilökohtaisen pankkitilisi tiedot sekä omat luottotiedot säännöllisesti.

Hakeudu ammattiapuun, jos tietokoneeseen on jo tarttunut haittaohjelma. Ammattilainen voi auttaa poistamaan viruksen ja suojaamaan tietokonettasi tulevilta hyökkäyksiltä.

Näiden vinkkien ja luotettavan tietoturvaohjelmiston avulla voit varmistaa tietojen ja laitteiden suojauksen kaikenlaisilta haittaohjelmilta.