Siirry suoraan sisältöön

Kuinka shoppailla turvallisesti netissä?

Kuinka shoppailla turvallisesti netissä?

Nettishoppailuun on tullut ihan uudenlaisia haasteita tietomurtojen ja hakkereiden myötä, mutta ne eivät suinkaan ole ainoa uhka verkko-ostoksia tehdessä. Netistä löytyy paljon ulkomaisia verkkokauppoja, joiden luotettavuudesta on vaikea ottaa selvää. Seuraavassa esittelemme muutamia varoitusmerkkejä, sekä vinkkejä turvalliseen kaupankäyntiin netissä.

Löysitkö Instagramia selaillessasi uuden trendi-hiusraudan, ja sitä näkyy nyt mainostavan jokainen Instagram-vaikuttaja? Tuotteella saat kauniit kiharat helposti ja nopeasti, ja hintakaan ei päätä huimaa. Verkkokaupan sivuille mennessä sivut näyttävät kuitenkin oudon tyylittömiltä ja yksinkertaisilta. Ei löydy tietosuojaselostetta, myynnissä on vain muutamia tuotteita ja maksu- ja toimitustavoista on vain vähän tietoa saatavilla. 

Turvallisuus verkosta ostoksia tehdessä on tietysti tärkeää ja mietityttää varmasti meistä jokaista joskus. Ihan ensimmäisenä kannattaa tietysti googlettaa, löytyykö kyseisestä verkkokaupasta muiden asiakkaiden arvosteluja sekä ostokokemuksia. Mikäli muutkin suomalaiset ovat kaupasta tilanneet ja kokemukset ovat pääosin hyviä, voit luultavasti tilata tuotteita luottavaisin mielin.

Huomioi nämä asiat, ennen kuin tilaat

Tarkista ensimmäisenä myyjän nimi. Jokaisesta luotettavasta myyjästä löytyy ihan varmasti entuudestaan tietoa, ja asiakkaiden kokemuksiakin tulisi löytyä vähintäänkin netin keskustelupalstoilta. Luotettavilla nettikaupoilla on monesti myös käytössä arvosteluominaisuus, jolla jokainen ostaja voi jättää oman arvionsa tuotteista tai ostokokemuksesta.

Mikäli verkkokauppa, josta aiot tehdä ostoksia, vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti myös on sitä. Jos hinnat siis ovat todella paljon alhaisemmat, kuin millä muut kaupat tai verkkokaupat yleensä myyvät vastaavanlaisia tuotteita, saattaa se jo saada hälytyskellot soimaan. Toki aika ajoin, esimerkiksi Black Fridayn aikaan, kaupoilla on erittäin suuria alennuksia ja kyseessä voi olla ihan luotettavakin nettikauppa. 

Maksa luottokortilla saadaksesi ostoturvan

Kaikissa luottokorteissa on ostoturva, joten vaikka luottokortin käyttö ei muuten kiinnostaisi, niin kannattaa sen käyttöä harkita, mikäli teet ostoksia verkkokaupoissa. Kaikilla luottokorttiyhtiöillä ehdot hieman vaihtelevat toisistaan, mutta pääasiassa ostoturva suojaa sinua tilanteissa, joissa olisit menettänyt rahasi esimerkiksi nettipetoksen vuoksi. Lisätietoa ostoturvasta löydät täältä.

Monissa luottokorteissa on myös tuoteturva, joka korvaa tuotteen, mikäli se rikkoutuu, varastetaan tai katoaa. Tuoteturvan pituus ja muut ehdot vaihtelevat myös eri luottokorttien välillä, joten korttiehdot kannattaa tarkistaa huolellisesti. Tämän vuoksi siis tarkista ensimmäisenä, mitä maksuvaihtoehtoja nettikauppa tarjoaa. Useimmat tarjoavat verkkopankkimaksun lisäksi myös laskuvaihtoehtoa, joka on myös suhteellisen turvallinen, koska silloin voit tarkistaa saamasi tuotteen ennen maksamista, ja tarvittaessa palauttaa sen. Näin verkkokauppa ei voi myöskään jättää tuotettasi toimittamatta.

Minkälaista tietoa löydät verkkokaupan sivuilta?

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä tuotteesta, sen hinnasta ja mahdollisesta takuusta kerrotaan. Ovatko tuotetiedot selkeät, selviääkö kokonaishinta veroineen ja toimitusmaksuineen helposti ja onko muut toimitusehdot helposti saatavilla?

Tuotteen hinta sekä siihen liittyvät muut maksut pitäisi aina olla helposti nähtävillä. Myös toimituskulut, eri toimitustavat ja toimitusaika tulisi olla ilmoitettu selkeästi niin, että ostaja tietää minkä verran kuluja toimituksesta syntyy eri toimitusvaihtoehdoilla, ja kuinka kauan tuotteen toimituksessa kestää.

Mikäli epäilet tuotteen sopivuutta itsellesi taikka jotain muita seikkoja esimerkiksi käytettävyyden suhteen, muista tarkistaa onko tuotteella palautusoikeus. EU:n alueella kuluttajalla on aina 14 vuorokauden peruutusoikeus verkkokaupasta tilatessa.

Muista tarkistaa, mitä sivusto ilmoittaa henkilötietojesi käytöstä ja mieti sen perusteella, mitä tietoja haluat itsestäsi antaa. Verkkokaupan sivuilta kannattaa myös tarkistaa, onko sillä Trustmark-merkki. Monet ulkomaiset verkkokaupat kuuluvat järjestelmään, jolla ne sitoutuvat hyvän kaupan sääntöjen noudattamiseen ja saavat tällöin Trustmark-merkin. Kaupan sivuilta voit tarkistaa, mitä kyseinen suoja merkitsee, koska niitäkin on erilaisia.

Viimeisimpänä mutta ei suinkaan vähäisimpänä, muista aina tarkistaa, että sivusto on turvallinen. Yhteys sinun ja verkkokaupan välillä tulee olla salattu, kun annat maksutietosi. Näin varmistat, että maksukorttisi tiedot siirtyvät salattuina maksun saajalle, eikä niitä pysty muut matkalla lukemaan. Salatun yhteyden merkkinä on aina lukitun lukon kuva selaimen osoiterivin edessä.