Siirry suoraan sisältöön

Kuinka toimia turvallisesti internetissä

Kuinka toimia turvallisesti internetissä

Internet on hyvin suuri osa jokapäiväistä elämäämme. Nykyään käytämme sitä sekä työntekoon että vapaa ajan huveihin. Jopa monet tylsät asiat, kuten pankki toimet, tapahtuvat verkossa. Siksi on hyvin tärkeää, että osaat käyttäytyä turvallisesti internetissä.

Turvallinen toiminta internetissä auttaa varmistamaan, että sinä ja sinun tietosi tulevat pysymään suojassa. Nimittäin vaikka internet on mahdollistanut monia hienoja asioita, se on myös valitettavasti mahdollistanut hakkerien toimet. Tietenkin monet meistä ovat tietoisia perus turvatoimista. Näihin kuuluu esimerkiksi se, että et klikkaa epämääräisiä linkkejä tai luovuta tietojasi tuntemattomille henkilöille. On kuitenkin muitakin asioita, joista on hyvä olla tietoinen.

Tarkista käyttämiesi sivustojen luotettavuus

Yleisesti ottaen, on hyvin tärkeää, että käytät turvallisia sivustoja. On kuitenkin tilanteita, milloin tämä on entistä tärkeämpää. Näihin tilanteisiin kuuluu kasino sivustot ja verkkokaupat. Tämä tietenkin johtuu siitä, että näille sivustoille asetetaan maksutietoja. Näiden tietojen riskeeraaminen kuuluu kaikista ikävimpien virheiden luokkaan.

Miten sitten voit tarkistaa käyttämiesi sivustojen luotettavuuden? Tämä tapahtuu helposti tarkistamalla muutama tietty asia. Ensimmäisenä on hyvä katsoa, että onhan sivusto suojattu. Tämän voit tarkistaa siirtämällä katseesi URL osion viereen. Sieltä löydät pienen lukko symbolin. Tämän lukko symbolin ollessa kiinni, voit olla varma siitä, että sivusto käyttää salaus teknologiaa.

Sen lisäksi voit tarkistaa sivuston lisenssin ja kuka oikeastaan omistaa sivuston. Turvallisilta sivustoilta näiden kaltaiset tiedot löytyvät todella helposti. Siten voit olla varma olevasi turvassa kun käytät kyseistä sivustoa.

Vahvan salasanan käyttö voi vaatia luovuutta

Monet sivustot vaativat salasanan ja käyttäjätunnuksen. Monilla meistä onkin jo valmiina salasana, jota käytämme lähes kaikilla sivustoilla. Tämä ei ole kuitenkaan turvallinen menettelytapa. Jos joku rikollinen saa tämän salasanan käsiinsä, he pääsevät kirjautumaan kaikille sivustoille, joissa salasanaa käytetään.

Tästä syystä on hyvä idea muuttaa salasanaa vähintään hieman jokaiselle sivustolle. Tähän riittää jo se, että lisäät esimerkiksi alaviiva merkinnän ja sivustoon liittyvän sanan salasanan jatkeeksi. Tämä saattaa olla myös helpompi muistaa. Jos et halua käyttää tätä menetelmää, voit myös käyttää erilaisia palveluita, jotka luovat salasanoja puolestasi. Siten voit varmistaa, että sinulla on aina käytössä vahva ja uniikki salasana.

Lisäapua 2FA mekaniikasta

Salasana ja käyttäjätunnus ei ole ainoa asia, jota voidaan käyttää tietojen suojaamiseen. Voit myös halutessasi käyttää 2FA mekaniikkaa, aina kun sivusto mahdollistaa sen. Tämä mekaniikka tarkoittaa kaksiosaista tunnistautumista. Toisin sanoen varmistat joko sovelluksella tai tekstiviestin avulla, että kyseessä olet varmasti sinä, joka yrittää kirjautua sisään tunnuksille.

Käytä hyväksesi internetin palveluita

Kaiken kaikkiaan internet tarjoaa nykyään monia erilaisia keinoja, joilla voit hankkia lisää suojaa itsellesi kun seikkailet internetissä. Jos esimerkiksi haluat olla täysin varma siitä, että käyttämäsi sivusto on turvallinen, voit käyttää sen tarkistamiseen tarkoitettuja palveluita.

Internetistä voidaan löytää myös apua kiperissä tilanteissa. Jos joudut ikinä minkäänlaisen ongelman eteen, voit olla varma, ettet ole ensimmäinen, jolle käy näin. Siten voit olla varma pystyväsi löytämään aina jonkun, jolla on aiempaa kokemusta asiasta.

Virussuoja auttaa pitämään sinut turvassa

Tietenkin voit vaikuttaa itse suoraan siihen, kuinka hyvin tulet olemaan suojassa kun seikkailet verkossa. Sen lisäksi on kuitenkin asioita, joilla voit lisätä omaa suojaasi. Esimerkiksi hyvän ja korkealaatuisen virussuojan auttaminen tulee tuomaan sinulle vain lisäturvaa. Jos siis laitteessasi ei ole sellaista valmiiksi, on äärimmäisen hyvä idea hankkia. Tämä voi auttaa sinua välttämään hyvin monet kiperät tilanteet ja voit vain keskittyä verkossa seikkailuun!