Siirry suoraan sisältöön

Mikä on ohjelmistopalomuuri?

Ohjelmistopalomuurit toimivat suojellakseen tietokoneverkkoja luvattomalta käytöltä ja seuratakseen verkkoon ja verkosta ulos kulkevaa liikennettä. Mutta harva ymmärtää, miten ohjelmistopalomuurit toimivat tai miksi ne ovat niin tärkeitä. Tässä artikkelissa selitämme, miten ohjelmistopalomuurit toimivat ja miksi tarvitset sellaisen laitteellesi.

Palomuuri on turvajärjestelmä, jota käytetään suojaamaan tietokonetta tai verkkoa luvattomalta käytöltä. Palomuuri valvoo ja suodattaa tulevaa ja lähtevää verkkoliikennettä suojauspolitiikan perusteella sallien hyväksytyn liikenteen ja estäen kaiken muun liikenteen. Palomuurit estävät tietyntyyppisen liikenteen pääsyn verkkoon tai poistumisen siitä, ja ne voidaan määrittää sallimaan tai estämään tiettyjä sovelluksia, palveluita tai käyttäjiä. Palomuurit suojaavat mitä tahansa verkkoon kytkettyä laitetta, ja ne voidaan ottaa käyttöön ohjelmistopalomuurina isäntälaitteissa, laitteistopalomuurina erillisessä verkkolaitteessa ja virtuaalisena palomuurina yksityisessä tai julkisessa pilvessä.

Palomuureja on erilaisia, ne voivat olla joko laitteisto-, ohjelmisto- tai pilvipalomuureja. Pilvipalomuuri toimii nimensä mukaisesti pilvessä, ilman mitään fyysistä laitetta tai asennuslevykettä. Ohjelmistopalomuuri on ohjelma, joka on tietokoneesi ja Internetin välissä, estää luvattoman pääsyn tietokoneellesi ja valvoo kaikkea sisään- ja ulossuuntautuvaa liikennettä. Se toimii samalla tavalla kuin laitteistopalomuuri, mutta se on ohjelmistopohjainen ja siksi paljon halvempi ja helpompi asentaa.

Tämän takia keskitymme ennen kaikkea ohjelmistopalomuuriin tässä artikkelissa, jossa tutustumme tarkemmin palomuuriohjelmistojen toimintaan, palomuurien etuja ja eroja sekä mikä palomuuri sopii sinulle. Yksi ohjelmistopalomuureja tarjoavista yrityksistä on Bitdefender.

Miten ohjelmistopalomuuri toimii?

Ohjelmistopalomuuri on ohjelma, joka on tietokoneen ja internetin välissä, estää luvattoman pääsyn tietokoneellesi ja valvoo kaikkea liikennettä sisäisen ja ulkoisen verkon välillä. Palomuuriohjelmisto on olennainen osa tietokoneesi suojaamista online-uhilta. Asentamalla palomuurin voit estää hakkereita pääsemästä järjestelmääsi ja pitää tietosi turvassa. Saatavilla on useita erilaisia ​​palomuuriohjelmia, joten muista valita tarpeisiisi sopiva. Yksi tunnetuista ohjelmistopalomuureista on Bitdefender.

Ohjelmistopalomuurit ovat kriittinen osa oman laitteesi tai yrityksesi laitteiden turvallisuussuunnitelmaa. Ne tarjoavat suojakerroksen tietokoneen ja verkon luvatonta käyttöä vastaan ja valvovat kaikkea verkkoon tulevaa ja sieltä lähtevää liikennettä. Näin pystyt itse valvomaan, kenen pääsyn koneeseen sallit ja mihin tietoihin he pääsevät käsiksi.

Kun asennat ohjelmistopalomuurin, se kysyy sinulta joitakin perustietoja verkostasi, kuten tietokoneiden IP-osoitteet ja liikennetyypit, jotka haluat sallia palomuurin läpi. Sen jälkeen se estää kaiken luvattomista lähteistä tulevan liikenteen ja valvoo kaikkea, lukuista verkossa tapahtuvaa liikennettä. Näin voit esimerkiksi valvoa, kuka voi käyttää tietokonettasi ja minkä tyyppisiä tietoja he voivat käyttää. Melkein kaikki toiminta tapahtuu automaattisesti, joten sinun ei tarvitse tehdä melkeinpä mitään suojautuaksesi vaaroilta.

Eri palomuurien erot

Miten valitset juuri itsellesi sopivan palomuurin riippuu siitä, mitkä ovat suojaustarpeesi. Kun valitset palomuurin, sinun on otettava huomioon seuraavat tekijät:

1. Palomuurin tyyppi – saatavilla on monia erilaisia ​​palomuurityyppejä, ja on tärkeää valita tarpeisiisi parhaiten sopiva. Yleisimmät palomuurityypit ovat laitteistopalomuurit, ohjelmistopalomuurit ja pilvipohjaiset palomuurit.

2. Tarjottu suojaustaso – kaikki palomuurit tarjoavat jonkin verran suojaustasoa, mutta jotkut tarjoavat enemmän suojaa kuin toiset. On tärkeää valita palomuuri, joka tarjoaa tarvitsemasi suojan.

3. Tarjotut ominaisuudet – eri palomuurit tarjoavat erilaisia ​​ominaisuuksia, joten on tärkeää valita sellainen, jossa on tarvitsemasi ominaisuudet. Joidenkin palomuurien avulla voit esimerkiksi hallita, mitkä sovellukset voivat käyttää Internetiä, kun taas toisten avulla voit seurata online-toimintojasi.

4. Hinta – laitteistopalomuurit ovat yleensä kalliimpia kuin ohjelmistopalomuurit, ja pilvipohjaiset palomuurit ovat kallein palomuurityyppi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että saat sen, mistä maksat – mitä enemmän ominaisuuksia palomuuri tarjoaa, sitä kalliimmaksi se tulee.

Tutustutaan tarkemmin yleisimpiin palomuurityyppeihin:

  • Ohjelmistopalomuurit ovat tärkeä puolustuslinja yrityksellesi, ja ne olisi asennettava jokaiseen verkkosi tietokoneeseen. Ne ovat sovelluksia, jotka ovat helppokäyttöisiä ja tarjoavat korkeatasoisen suojan tiedoillesi. Ne asennetaan tietokoneellesi ja toimivat palomuurina sisäisen verkon ja ulkomaailman välillä. Ohjelmistopalomuurit eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita suojauksessaan kuin laitteistopalomuurit, joten kannattaa harkita myös laitteistopalomuurin käyttöä, jos verkostosi on suurempi.  Ohjelmistopalomuurit ovat halvempia kuin laitteistopalomuurit.
  • Laitteistopalomuuri on fyysinen laite, joka sijaitsee laitteesi ja verkon välillä, estäen luvattoman pääsyn tietokoneeseen. Se myös tarkkailee kaikkea verkosta tulevaa ja sinne lähtevää liikennettä. Ne on asennettu tietokoneeseesi tai verkkoosi ja toimivat esteenä kaiken sisäisen toiminnan ja ulkoisen verkon välillä. Laitteistopalomuurit ovat yleensä melko kalliita, mutta ne tarjoavat korkeimman suojan.
  • Pilvipohjaiset palomuurit ovat palomuureja, jotka toimivat pilvessä, ilman asennettavaa ohjelmistoa tai fyysistä laitetta ja tarjoavat suojaa sekä tietokoneellesi että online-toiminnoillesi. Pilvipohjaiset palomuurit ovat uusin palomuurityyppi, ja ne tarjoavat useita etuja muihin palomuurityyppeihin verrattuna.

Jos etsit itsellesi tai yrityksellesi kattavampaa tietoturvaratkaisua, kannattaa harkita kaikkien kolmen tyypin yhdistelmää, valiten sellaiset ominaisuudet jokaiselta, jotka sopivat sinun tarpeisiisi. Näin saat parhaan suojan luvattomalta käytöltä ja tietovarkauksilta.

Erilaiset käyttöönottopaikat tarkoittavat, että ohjelmistopalomuurien ja laitteistopalomuurien ominaisuudet eroavat hieman toisistaan. Molemmilla on samat ydinpalomuuriominaisuudet, mutta niiden hallinta vaihtelee hieman. Seuraavaksi keskitymme erottamaan laitteisto- ja ohjelmistopalomuurien hallintaerot toisistaan: laitteistopalomuurit suojaa verkkotasolla, kun taas ohjelmistopalomuurilla toimii aina isäntätasolla.

Verkkotaso

Verkkoon on asennettu laitteistopalomuurit, joiden avulla ne voivat tarjota verkkotason toimintoja, kuten:

  • Reititys: Laitteistopalomuurit toimivat reunalaitteena, joka erottaa verkon yhden osan toisesta. Tämä tarkoittaa, että ne voidaan ottaa käyttöön reititystilassa ja osallistua reitityspäätöksiin. Näin he voivat ottaa reitittimen roolin ja päättää, minkä verkkopolun paketti kulkee määränpäähänsä.
  • Verkko-osoitteiden käännös: Laitteistopalomuuri voi toimia yhdyskäytävänä kahdentyyppisten verkkojen välillä; esimerkiksi yksityisestä verkosta julkiseen verkkoon. Laitteistopalomuurien yhteinen piirre on kyky piilottaa yksityiset verkot julkisesti reititettävältä osoiteavaruudesta. Tämä säästää IP-osoitteita ja piilottaa sisäiset osoitteet, mikä tarjoaa kustannus- ja turvallisuusetuja.
  • Keskitetty hallinta: Laitteistopalomuurit erottavat suuret tietokoneryhmät, joten mittakaavaetuista on myös jonkin verran hyötyä käyttöönoton ja hallinnan kannalta.

Isäntätason ominaisuudet

Ohjelmistopalomuurit toimivat yleensä isännässä ja tarjoavat niille tiettyjä ominaisuuksia, kuten:

  • Yksityiskohtainen sovellustason käyttöoikeus: Isännillä on tarkempi hallinta isännässä sallittuja sovelluksia ja näiden sovellusten verkkokäyttöä varten.
  • Integrointi EDR:n (end point detection & response) kanssa: Palomuuriohjelmisto voi olla osa integroitua tietoturvapakettia, joka tarkkailee isäntää kiristysohjelmauhkien tai kaistan ulkopuolisten hyökkäysten varalta, kuten haitallisesta USB-laitteesta. Laitteen valvonta tarjoaa runsaan tietolähteen, joka voi auttaa vastaamaan uhkiin.
  • Laitteen suojaaminen: Palomuuriohjelmisto kulkee laitteen mukana. Kun laite on kannettava tietokone, joka kulkee käyttäjän mukana, palomuuri ei jää yrityksen verkkoon ja valvoo silti aktiivisesti yrityksen käytäntöjä.

 

Millainen palomuuri sopii sinulle?

Palomuurit ovat tärkeä osa mitä tahansa tietoturvastrategiaa, ja ne voivat auttaa suojaamaan tietokonettasi tai verkkoasi hakkereiden tai muilta haitallisilta hyökkäyksiltä. Saatavilla on monia erilaisia ​​palomuureja, ja on tärkeää valita tarpeisiisi parhaiten sopiva.

Ohjelmisto- ja laitteistopalomuurin valinnan tulisi riippua siitä, mitä palomuurilla on tarkoitus suojata. Jos sinulla on matkapuhelin tai käyttäjiä, jotka työskentelevät kotona, ohjelmistopalomuuri on luultavasti oikea valinta laitteiston palomuurien sijaan. Toisaalta, jos sinulla on etäsivusto, on laitteistopalomuuri loogisempi valinta, sillä sitä voidaan käyttää kehäyhdyskäytävänä.

Jos sinun on suojattava sekä etäkäyttäjiä että etäsivustoja, mutta et tarvitse yksityiskohtaista laitetason käyttöoikeutta tai tarkkaa sivustotason pääsynhallintaa, harkitse kolmatta vaihtoehtoa eli pilvipohjaista palomuuria. Se on hyvä vaihtoehto, kun haluaa suojata yksityisen tai julkisen pilvi-infrastruktuurin.