Siirry suoraan sisältöön

Bitcoinien turvallinen säilytys Bitcoin-lompakolla

Bitcoinien turvallinen säilytys Bitcoin-lompakolla

Kryptovaluutat ovat digitaalista valuuttaa, joita voi käyttää ainoastaan digitaalisessa ympäristössä. Se poikkeaa joiltain ominaisuuksiltaan perinteisistä rahavaluutoista ja sen perustana toimii lohkoketjuteknologia. Turvalliseen kryptovaluuttojen käsittelyyn liittyy olennaisesti sille suunnattu lompakko, jonka valinta kannattaa tehdä huolellisesti.

Kryptovaluuttalompakkoa kutsutaan tavallisesti Bitcoin-lompakoksi, joka on yleisnimitys sähköisille kryptovaluuttojen säilytysvälineille. Niillä pyritään turvaamaan sijoittajan kryptovaluutat. Bitcoin-lompakko on siis yksi ensimmäisistä vaiheista kryptovaluuttojen sijoitustaipaleella ja hyvä kryptovaluuttalompakko takaa turvallisen toiminnan. Sijoittajana tarkista tämä ja osta bitcoin.

Lompakko on erityisen tarpeellinen keskisuurten ja isojen summien sijoittamisessa, koska ne houkuttelevat luonnollisesti enemmän hakkereita puoleensa. Markkinat tarjoavat lukuisia eri kryptovaluuttalompakkoja, joiden turvallisuus vaihtelee melko paljonkin. Lisäksi niiden hinnoittelut ja hyödynnetyt käyttöalustat poikkeavat toisistaan.

Bitcoin-lompakko on hyödyllinen turvallisuuden kannalta

Bitcoin-lompakolla pyritään turvaamaan sijoittajan Bitcoin-valuutat ja lompakkoa hyödynnetään yleensä säilöpaikkana varoille, joita sijoittaja ei välitä aktiivisesti pörssissä. Joskus myös kaupankäyntialustoja pidetään tietynlaisina lompakkoina.

Varojen pitäminen lompakossa on erittäin hyödyllistä, koska se turvaa kryptovaluuttojen varat. Kaupankäyntialustat ovat houkuttelevia kohteita hakkereille ja surullinen esimerkki tästä on Bitpoint-kauppapaikasta, johon hakkerit murtautuivat ja veivät asiakkailtaan kryptovaluuttoja jopa 32 miljardin dollarin edestä.

Bitcoin on erityisen kiinnostava hakkereille sen arvon takia, koska sen arvo pyöri kesän 2021 aikana yli 30 000 dollarissa, eli vain muutaman Bitcoinin varastaminen toisi hakkereille varsin suuren hyödyn. Bitcoinien säilytysmekanismit ovat onneksi yleistyneet ja niiden määrä on havaittu olevan suuressa kasvussa.

Bitcoin-lompakon avaimet

Bitcoin-lompakot sisältävät niin kutsuttuja avaimia, joita ovat yksityiset ja julkiset avaimet. Ne ovat molemmat tavallisesti pitkä jono pieniä ja suuria numeroita ja kirjaimia, mutta niissä voi esiintyä myös vaihtelua, jos kyseessä on harvinaisempi kryptovaluutta.

Julkinen avain osoittaa Bitcoin-lompakon osoitteen, kun taas yksityisen avain kertoo lompakon omistajuus. Privaattiavaimen rooli tulee esille silloin, kun lompakon Bitcoineja haluaa siirtää tai kuluttaa. Julkinen avain on jaettavissa kenen tahansa kanssa, kun taas privaattiavaimen täytyy olla ainoastaan lompakon omistajan tiedossa. Avaimet on yhdistetty matemaattisesti toisiinsa, mikä tarkoittaa käytännössä, että se, jolla privaattiavain on hallussa johtaa siitä julkisen avaimen ja vastaavasti julkisen avaimen haltija ei voi johtaa siitä privaattiavainta.

Tämä järjestelmä johtaa siihen, että lompakon pystyy havaitsemaan vasta, kun siihen on säilötty Bitcoineja. Tämä tarkoittaa, että kryptovaluutat toimivat vain kirjanpidolla transaktioista eri lompakoiden välillä. Bitcoin-lompakko herää tavallaan henkiin vasta, kun siihen on siirretty varoja, josta lähtien lompakon saldo on sen historian transaktioiden summa.

Bitcoin-lompakoiden turvallisuuden tarkastelua

Bitcoinit ovat alttiita nopeille arvon kasvuille ja se on houkutteleva kohde erilaisille väärinkäytöille. Jos Bitcoinien parissa haluaa viihtyä erityisesti pitkällä tähtäimellä, kannattaa sijoittajan panostaa joko hardware- tai paperilompakoiden käyttöön, sillä pieni vaivannäkö antaa mahdollisuuden turvaamaan sijoitukset luotettavammin ja kauaskantoisemmin.

Kryptovaluuttalompakoita ei ole ainoastaan Bitcoineille, vaikkakin kyseinen kryptovaluutta on ehdottomasti alansa tunnetuin. Jos sijoittaja haluaa käyttää muitakin kryptovaluuttoja, tarjoavat markkinat lompakkoja kaikista kategoriasta useita.

Sijoittajan kannattaa hyödyntää desktop- ja mobiililompakoita, koska niiden hyötynä on, että käyttäjä voi hahmottaa usein varojensa arvon kasvua ja jakautumista erilaisilla graafeilla. Tämä helpottaa tulevien sijoitusten arviointia. Toinen luonnollinen lisäarvo mobiililompakoissa on se, että niitä pystyy hallinnoimaan ajasta ja paikasta riippumatta, kunhan käytössä on turvallinen ja laadukas internetyhteys.

Bitcoin-lompakon käyttäjäystävällisyys myös tärkeää

Bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen maailma voi olla etenkin aloittelevalle digitaaliselle sijoittajalle ehkä hieman hämmentävä ja hankala ja sen maailman oivaltaminen vaatii pientä paneutumista. Jos käyttöön haluaa ottaa etenkin korkeamman tason hardwarelompakoita, vaatii se usein harjoittelua. Turvallisuus ja monipuolisuus olisivat hyvä olla tasapainossa siihen nähden, kuinka paljon varoja haluaa sijoittaa.

Lompakon käyttäjäystävällisyys on tärkeää, jotta kryptovaluuttojen käyttö olisi mahdollisimman sujuvaa ja ongelmatonta. Markkinat tarjoavat muutamia hyväksi havaittuja palveluita, joita ovat esimerkiksi eToro, Coinmotion, Exodus, Mycelium ja Ledger Nano X.